• Bloglovin’

    Follow

KOST

Kost påverkar din livsstil 

Snacks nötter och jordgubba

Bra snacks. Osaltade nötter och bär!

Mat som ger hälsa och njutning är det inte det vi alla önskar? 

För mig handlar maten om så mycket mer än att få i mig näring. Kost är i ena änden en viktig byggsten för min fysiska hälsa och i andra ändan viktig för välbefinnande och njutning i stort. Oftast så sammanfaller dem i mitt liv, men inte alltid.

Vad jag menar är att mina matval för njutning, mentalt och socialt, inte alltid har samma goda effekt på min fysiska hälsa. Jag tänker därför i termer av ofta-mat och sällan-mat. Jag äter allt, men inte alltid. Det är varken svårt eller märkvärdigt. Det är enkelt och självklart. Det kan det bli för dig också.

Mellanmål

God frukost eller kanske ett mellanmål. Kvarg och skolmogna jordgubbar.

”Ofta-mat”

Protein, goda fetter, bra kolhydrater och massor med färgrika antioxidanter är basen i min kost och jag äter regelbundet över dagen. Jag har lärt känna min kropp och vad den behöver för att hålla sig stark och frisk. Jag tar några tillskott men det är inte avgörande.

Jag äter kött, fisk, grönt, nötter och en hel del bär och frukt. Jag ser till att få i mig bra näringstät mat och mina val är gärna ekologiska och närproducerade. Inte alltid, men ofta. Jag älskar en riktigt fin köttbit och väljer att lägga lite extra pengar på den för att veta att kvaliteten är hög när jag äter kött.

”Sällan-mat”

Detta är mat som tillför mig mycket njutning, känsla av avkoppling och fest. Det är mat som inte självklart är lika näringstät men väldigt god. Det kan vara nybakade kanelbullar, kex, ost och till det ett glas vin. Jag älskar bröd men har valt bort det som ofta-mat för att det passar min kropp bättre när det ingår i ”sällan-mat”.

Fika espressohouse

Sällan frukost för njutning. Grillad macka, smoothie och fin kaffe.

 

Lär dig vad som fungerar för din kropp. Lär dig vad du behöver för att hålla dina sinnen på topp.

Dina mål?

Maten är av lika stor betydelse oavsett målsättning. Handlar det om att hålla din vikt, gå upp i vikt eller önskar du tappa något kg? Jag anser alltid att du skall välja näringstät mat av hög kvalitet. Mat som innehåller vitaminer, fibrer, fett och protein. Tomma ”sockerkalorier” i stor omfattning mår ingen bra av.

Kickstarter och hållbarhet

När vi vill uppnå en förändring är det avgörande att se, känna och uppleva skillnad ganska fort. Positiv feedback på vår insats för hälsan är nämligen avgörande för motivationen. När du känner resultat är du beredd att fortsätta dina nya vanor. Därför jobbar jag gärna med kickstarter. Det hjälper till att bryta ovanor och ett mindeset som inte gynnar dig. Efter en kickstart planar vi ut och förstärker de nya förhållningssätten som är hållbara över tid.

Min kostfilosofi är enkel. Njut av maten du äter, välj den med omsorg och med din hälsa i fokus. 

Kommentarer är stängda